:

Szerző: Koi Tamás

2024. május 2. 11:14

Kulcspozíciókat szervez ki Indiába és Mexikóba a Google

Több száz munkavállalót bocsát el a Google abból a csapatból, melyek a cég legfontosabb termékeinek fejlesztését felügyelik illetve fogják össze. A zömében amerikaiakból álló teambe olcsóbb, mexikói és indiai munkaerőt kíván felvenni a vállalat.

Legalább 200 munkavállalótól válik meg a következő napokban, hetekben a Google, ami a cég munkaerőállományának méretéhez viszonyítva nem tűnik kiemelkedően nagy számnak, ezúttal ugyanakkor kulcspozíciókat betöltő szakemberekről, jelentős részben évtizedes tapasztalattal rendelkező mérnökökről van szó - derül ki a cég által a tőzsdefelügyelet részére benyújtott dokumentumból.

A cégen belül működő "Core" csapat gyakorlatilag egy a tápláléklánc tetején álló team, mely a vállalat legfontosabb termékeinek fejlesztését fogja össze és koordinálja. A CNBC-hez eljutott belső dokumentumok alapján a Google nem szünteti meg a pozíciók nagy részét, ugyanakkor a drága amerikai munkaerő helyére indiai és mexikói munkavállalókat kíván felvenni.

googleplex_bikes

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A döntés nem minden előzmény nélküli, Prabhakar Raghavan, a Google kereső divízió vezetője márciusban közölte a beosztottakkal, hogy a cég a kulcspiacokhoz, így Indiához és Braziliához "közelebb kívánja helyezni" a csapatait, Ruth Porat pénzügyi vezérigazgató-helyettes pedig április közepén jelentette be, hogy a pénzügyi részlegre átalakítás vár, melynek része, hogy bizonyos pozíciókat az indiai Bengaluruba, illetve Mexikóvárosba helyeznek át.

Az Alphabet munkaerő-állománya immár 5%-kal karcsúbb, a két évvel ezelőtt még több mint 190 ezer dolgozóból 180 895 alkalmazott maradt. Az Alphabet tavaly tömegesen építette le embereit, az előző pénzügyi negyedév szerint a cég  összesen 2,1 milliárd dollárt költött végkielégítésekre és kapcsolódó költségekre a tavalyi tömeges leépítések után.

A munkaerő kiszervezés, illetve átszervezés része annak a reorganizációs folyamatnak, melyről a hét elején érkeztek hírek, akkor viszont még nem lehetett tudni, hogy a Core csapatba Mexikóból és Indiából kíván munkavállalókat toborozni a Google.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 11:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.